Zoekt u informatie over dementie en mantelzorg?

Dementie komt in Nederland veel voor. Bij meer dan 250.000 mensen is dementie geconstateerd; ruim 90% van de dementerenden is 65 jaar of ouder. Er zijn onderzoeken die aangeven dat in 2040 meer dan 500.000 mensen moeten leven met dementie. Wat is dementie? Wilt u weten wat er precies gebeurt in de hersenen en welke stadia een dementiepatiënt doorloopt.

Klik hier voor een filmpje die op zeer heldere wijze uitlegt wat dementie in de hersenen doet.

 

Meer dan alleen vergeten

Dementie is meer dan alleen maar vergeten. Hoe herkent u dementie? Gebruikt u de checklist eerste signalen van dementie herkennen. Dit zal u zeker helpen. Vaak gaat deze ziekte gepaard met moeite met spreken en begrijpen, herkennen van mensen, de omgeving, het vermogen om beslissingen te nemen enz. Dementie gaat ook vaak gepaard met gedragsveranderingen. Denk hierbij aan passiviteit, verlies van initiatief, onrust, agressie en ontremmend optreden.

 

Verzamelnaam dementie

De naam dementie is een verzamelnaam voor symptomen, waarbij de hersenen zijn aangetast en het verstandelijk vermogen van iemand achter uit gaat. De ziekte van Alzheimer is één van de meest voorkomende en bekendste oorzaak van dementie. Minder bekend zijn de vormen vasculaire dementie, frontotemporale dementie, Lewy body dementie, ....

 

Zal dementie ooit te genezen zijn?

De vraag is makkelijker dan het antwoord. Er worden enorm grote stappen gemaakt door de wetenschap. De ontwikkelingen zijn bemoedigend. Wist u dat Nederlandse wetenschappers hebben ontdekt dat er een vierde Alzheimer-gen is. Gelukkig wordt de kennis over dementie steeds verder vergroot. Wij houden hoop.

Mantelzorger

Als mantelzorger weet u hier waarschijnlijk alles van. De impact is groot voor degene die de diagnose dementie krijgt, maar ook voor zijn of haar omgeving. Stelt u zich eens voor hoe uw leven zou zijn wanneer u niet meer zelf kunt beslissen welke boodschappen u moet kopen, welke kleding u aan zou moeten doen, bij wie u op verjaardagsvisite moet gaan, wie die vrouw is die in uw woonkamer zit ......

Heeft u behoefte om in gesprek te komen met lotgenoten? Met andere mantelzorgers van mensen met dementie. Op Facebook zijn wij de interessante groep, Dementie Vandaag, tegen gekomen. In deze groep vertellen mensen hun ervaringen als mantelzorger met dementie. Ontroerende, lieve, tranen wekkende, schattige, positieve en verdrietige verhalen. Mensen steunen elkaar ook en geven interessante tips. Wellicht vindt u het leuk om deze groep ook te gaan volgen. Wees niet bang om te volgen. U hoeft niet zelf iets te schrijven. U kunt ook gewoon de verhalen lezen.

En natuurlijk bent u ook elke 1e woensdagavond van de maand welkom om met ons mee te wandelen.

 

Duofiets, bewegen, activiteit voor ouderen met dementie
Duofiets, een leuke activiteit

Hoe verloopt de ziekte dementie?

Voor iedereen verloopt de ziekte op een andere wijze. Er is niet één manier die altijd voor iedereen geldt. Daarom geven wij u graag een overzicht van gerelateerde artikelen die wij zijn tegen gekomen over dementie.

Meer informatie over dementie