Ingrediënten voor een leuke dag.

Ik zie vaak filmpjes en lees regelmatig artikelen over het effect van muziek op dementerenden. De conclusie is eigenlijk altijd dat muziek een goede invloed heeft op mensen met dementie. En geloof mij, dat is een conclusie die ik maar wat graag wil geloven.

 

Iedereen wordt toch vrolijk van muziek? Menigeen wordt toch rustig en ontspannen van muziek? Waarom zou dat principe dan niet gelden bij mensen met dementie? Ik ben heel benieuwd wat jouw ervaring is. De mijne brengt mij in verwarring.

 

Het fanfare concert

Woensdag avond gaf de fanfare een concert bij een lokale camping. De plaatselijke bevolking was ook van harte welkom. Omdat de camping op een prachtige locatie, te midden van de natuur, ligt leek het mij een goed idee om samen met mijn dementerende moeder naar het concert te gaan.

 

Eerst op de fiets

Ruim van te voren heb ik haar op de duofiets gezet. Ik dacht dat op tijd aanwezig zijn, goed zou zijn om te acclimatiseren. We hadden meteen een mooi plekje en er waren kinderen muziek aan het maken. Allemaal even leuk en er hing een gezellige sfeer.  Kopje koffie er bij, zonnetje op ons bolletje. Beter kan het niet, zou je denken. En ik had natuurlijk frequent verteld dat we naar de fanfare gingen.

 

Geen geduld

Binnen een paar minuten had mijn moeder de schik er af.  Kom laten we gaan. Kom nou. Ga nou mee. Ik vind er niks aan. Laten we gaan. Aan één stuk door. Herkenbaar? De muziek had gewoon geen rustgevend effect.  Moeder kon er niet van genieten.

Het was gewoon te veel.

 

Herkenbaar?

Ik ben benieuwd of dit door jullie wordt herkend. Wat is het effect van muziek of jouw vader/moeder of partner. Of heb ik het verkeerd aangepakt? Ik hoor graag hoe jullie dit aanpakken of moet ik het bezoeken van muziekevenementen gewoon niet meer doen?

 

Groet Marja

Reactie schrijven

Commentaren: 0