Wat kun je eten samen met iemand met dementie?

Waarom verandert het idee van samen eten bij mensen met dementie?

smaak bij dementerenden verandert
Samen eten wordt anders

Vandaag realiseerde ik mij ineens dat samen eten een andere betekenis heeft gekregen!

 

Voordat Truus dementie kreeg konden we met z'n allen aan tafel zitten, tijden blijven zitten en gewoon eten wat de pot schaft. Hoe lang het duurde maakte niet uit, wat we precies aten maakte ook al niet uit. Wie er bij ons aanschoof maakte niet uit. Een herkenbare situatie voor velen. 

Tips om te eten met mensen met dementie

We komen beiden uit een gewoon Veluws arbeiders gezin. Aardappels, groenten uit de tuin en stampotten als 'Foeks andijvie' met spekkies. Niets pureren, niets recepten uitproberen.

 

Dat waren de tijden van weleer. We eten met iemand met dementie. En dat vraag de nodige aanpassingen. Dat begint al bij het boodschappen doen. We kunnen niet meer pakken wat ons lekker lijkt. Over elk ingrediënt moeten we nadenken. Het mag niet te hard zijn, want daar kan Truus in stikken. Het mag niet te zacht zijn, waardoor het niet te kauwen is. Dat krijgt iemand met dementie niet goed weg. De smaak mag niet te sterk zijn, want de smaakpapillen hebben een verandering ondergaan. En......het gerecht moet herkenbaar zijn.

 

Welke boodschappen koop je voor mensen met dementie?

In de supermarkt begint meteen een schifting. Truus houdt van koekjes. Geen groter plezier dan een koekje. Maar ja, kletskoppen zijn te hard, biscuitjes te droog, frou frou wordt gedoopt in de thee en dat wordt een moeilijk te eten koekje.

Vlees is ook al een ding. Veel vlees is te droog voor Truus. Maar ja, altijd kipfilet gaat hem ook niet worden. En... veel stukken vlees zijn veel te groot. Gehakt is een uitkomst. Daar maak je gewoon kleine balletjes van en die zijn na bereiding heel goed te eten.

Groente is ook al zo'n ding. Sla en zachte rauwkost is niet door te slikken. Groenten in grotere stukken ook niet. Dementie maakt dat slikken moeilijk is geworden. Het risico is dat al het eten in de mond wordt gepropt en het slikken wordt vergeten.

 

Niet zelden roept er bij ons iemand aan tafel: Truus, niet proppen. Eerst je mond leeg eten. En nog vaker zie je iemand voordoen hoe je ook al weer kauwt. Zo lekker overdreven alsof je in een reclamecommercial zit. We moeten er zelf vaak om lachen.

Waarom de Heimlich greep leren?

Van Truus hebben we geleerd dat niet goed meer kunnen slikken en een veranderende smaak veel voor komt bij mensen met dementie of Alzheimer. Het is een onderdeel van de ziekte waar ook wij mee hebben moeten leren leven. Al twee keer hebben we de Heimlich greep moeten toepassen. Zo fijn dat we die greep kenden. Je wilt het toch niet meemaken dat je gezellig aan het eten bent en iemand stikt!

 

Weet u hoe u de Heimlich greep toepast? Nee? Ik ga het dan toch even uitleggen, want het is zo belangrijk dat u deze kent.

Ga achter de dementerende staan en sla beide armen om haar buik tussen de navel en het onderste deel van het borstbeen. Buig de dementerende iets voorover. Maak met één hand een vuist en pak deze met de andere hand vast. Trek met kracht uw handen naar achteren.  Omdat de dementerende iets voorover gebukt staat en de greep met kracht plaats vindt, kan het verstikkende deel via de mond naar buiten schieten.

Wellicht goed om het filmpje over de greep nog even te bekijken (bron: 112bhv)www.112bhv.nl/heimlich-greep/

Waarom toch samen met een dementerende oudere eten?

We zullen nooit stoppen de gezelligheid van samen eten op te geven. Samen eten is een moment van de dag waar we allemaal naar uitkijken. Ook al heeft Truus het besef van tijd niet meer, het gevoel van allemaal aan tafel en eten is er nog steeds. Het is een ijkmoment zonder tijd.

Wij passen onze eetgewoonten aan. En heel soms, maken we gewoon verschillende gerechten. Dan hebben we voor ieder wat wils.

 

Wij zijn benieuwd hoe u het eten organiseert. Heeft u uw routine aangepast? Ervaart u samen eten nog als een prettig moment? We horen het graag. En we krijgen ook graag tips wat we wel en vooral niet moeten eten samen met iemand met dementie. Welke gerechten en ingrediënten komen bij u op tafel? En welke tips heeft u voor ons om samen eten gezellig en leuk te houden? Wilt u uw ervaringen en tips met ons delen?

Reactie schrijven

Commentaren: 0